Author Archive: Marton Levente

 







____________________________

 

november 2017
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet vegyünk tőle? Hát nemigen. Kinek van kedve laboratóriummá alakítani a konyháját, hogy kétnapos munkával elkészítse a világ legjobb krumplipüréjét? Ami amúgyis szubjektív szuperlativusz, Ramsay Gordon tutira lefokozná. De most Heston Blumenthal kiadott egy olyan könyvet, amelyből more »

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek három pillére az avokádó mellett a lime meg a… Na itt szokott baj lenni, mert a közmegegyezés ennél a pontnál felbomlik, s amikor a tekintélyes The New York Times nemrég zöldborsót kevert a guacamoléba, olyan more »

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó sziklafalakra felkapaszkodó házakkal, mint Sorrento vagy Amafli, de nem, Portobello csak egy utca Londonban, illetve egy méretesre nemesített csiperke-féle, amely tökéletesen alkalmas töltésre és grillezésre. Nos, jól sejthető, nem London utcájáról esik most szó, hanem a szép kerek more »

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen az egyre hosszabb nyarak többször csábítanak piknikre, az egyre naposabb hónapok alatt pedig a magyar lélek is ritkábban fog elfelhősödni. Grill mellett amúgy sem lehet borús kedéllyel üldögélni, hiszen a faszén rendkívül erős hője és more »

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi kötete után 85 évesen megjelentette szakácskönyvét – Eszem, tehát vagyok –, ami nem is lenne meglepő a nagy étvágyú színész esetében, inkább az a fura, hogy csak most. Babrecept viszont nincs more »

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül, mint a nálunk kapható briós, pláne nem úgy néz ki, mert a franciáknak szigorú briós-szabályrendszerük van, de kis ötletességgel szépen adaptálhatjuk, és a magyar húsvéti sonka békében megfér a francúz specialitással. Igazi ökümenikus húsvét ez, felekezetek és nemzetek feletti, mégis ismerős more »

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

  Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló parázsburgonya eljövetele jelezi a tavasz jelenlétét. Tudom, sok írás előkelőbb gyümölcsökkel-zöldségekkel – királyi spárga, arisztokratikusan megközelíthetetlen articsóka – köszönti a tavaszt, de nincs semmi szégyellnivaló a rozmaringgal és citromhéjjal ízesített roppanós-vajpuha krumpliparányokon. Remekül illik hozzájuk a tavaszi báránygerinc, de az élvezetek more »

 
Egy falat kávé – aprósütemények kávéval, kávéhoz

Egy falat kávé – aprósütemények kávéval, kávéhoz

A kávé – különösen a testes caffè latte, a habos-fodros capuccino meg a bécsiesen bohém melange – épp olyan jól elviseli maga mellett társként az aprósüteményeket, mint a tea. Ráadásul a kávé nemcsak a sütemények mellé, hanem beléjük is kerülhet, ez ám a totális harmónia, már-már szimbiózis. Most a madeleine-be meg a zanzásított muffinba kevertünk more »

 
Egy arisztokrata pogácsa

Egy arisztokrata pogácsa

Ennek a pogácsának kéksajt folyik az ereiben, na meg rengeteg vaj, biztos recept a koleszterinszint emeléséhez, de az rengeteg embernél enélkül is magas, s ha már elkerülhetetlenül gutaütésre vagyunk ítélve, nagy kár lenne, ha kihagynánk ezt a pogácsacsászárt. Az év vége, sőt részben az év eleje is a nagy falatozásokról szól, amelyekhez ideálisak az aprófalatok. more »

 
Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Az évbúcsúztatás közeledtével, az ünnepsorozat beköszöntével talán még azok a konyhák is fűszeres mézillattal csábító mesebirodalommá változnak, amelyek a hétköznapokon többnyire csak egy-egy pirítós és kávé gyors előállításának üzemi helyszíneként tengődnek. A világ legcifrább karácsonyait kétségtelenül az amerikaiak rendezik, akik a Szentestéig Jingle Bell-mérgezést kapnak a szüntelenül játszott karácsonyi daloktól, amelyek elől nem lehet elmenekülni, more »